Juvan museo ja Karjalaisten museo (Kulttuuri, kulttuurikohteet ja -nähtävyydet, Museot)

Saimaa Geopark -kohde.

Juvan museo sijaitsee Kustaa Vaasan 1550-luvulla perustaman Partalan kuninkaankartanon pihapiirissä. Nykyinen klassistishenkinen museorakennus on peräisin 1800-luvun lopulta. Päärakennuksen tilat korjattiin museokäyttöä varten vuonna 1991. Museon kokoelmat omistaa Juvan kotiseutu- ja museoyhdistys, mutta ne on deponoitu Juvan kunnalle. Kunta myös huolehtii museon toiminnasta.

Juvan museon näyttelytilat koostuvat kolmesta näyttelyhuoneesta. Yhdessä huoneista paneudutaan Juvan esihistorialliseen maailmaan, näyttelyä on uudistettu arkeologiaan ja alueen vaiherikkaaseen historiaan paneutuvalla osiolla. Museon sisääntuloaulaan on koottu pienoisnäyttely vanhoista kouluesineistä. Kolmannen huoneen näyttelyä uudistetaan parhaillaan.

Juvan karjalaisten museo sijaitsee samassa pihapiirissä kuin Juvan museo, kuninkaankartanon entisessä väentuvassa. Juvan karjalaisten museo aloitti toimintansa vuonna 1980. Kokoelman omistaa Juvan karjalaiset ry. Aukipidosta huolehtii Juvan kunta.

Juvan karjalaisten museossa on esillä talvi- ja jatkosotien jälkeen Juvalle asettuneen karjalaisen siirtoväen entiseltä kotiseudultaan mukanaan tuomia tavaroita. Juvalle asettui karjalaisia melkein jokaisesta rajan taakse jääneestä pitäjästä. Juva oli rautjärveläisten pääsijoituspaikka: niinpä museossakin on eniten esineitä juuri Rautjärveltä. Näytteillä on muun muassa huonekaluja ja maanviljelykseen sekä karjanhoitoon liittyviä esineitä. Myös tekstiilikokoelmat ovat huomattavat.

Museot avoinna kesäaikaan: 
ti-la 11.6.-24.8. klo 11-17 (suljettu 21.-22.6.)

Aikuinen 4 €
Lapsi, opiskelija ja eläkeläinen 2 €

Samalla lipulla sisäänpääsy Juvan museoon, Juvan karjalaisten museoon ja Galleria Kuninkaankartanoon.