Oravareitti (Luonto, luontokohteet ja -nähtävyydet, Aktiviteetit, Melonta, Retkeilyreitit ja luontopolut)

Juvan ja Sulkavan välinen Oravareitti on perhemelontaan sopiva kanoottireitti. Oravareitti on myös Suomen ensimmäinen biologisesti tutkittu, maastoon merkitty vesiluontopolku.

Oravareitin kokonaispituus on noin 57 km. Korkeuseroa reitillä on 24 metriä, joten reitin voi meloa vain yhteen suuntaan, Juvalta Sulkavalle. Koskiosuuksia reitillä on yhdeksän. Muutamaa osuutta lukuun ottamatta kaikki kosket ovat vaikeusasteeltaan helppoja. Oravareitin alkupäähän Juvalle on helppo tulla kauempaakin vaikkapa omalla autolla tai linja-autolla. Itse reitille hakeutuminen on vaivatonta, sillä välinevuokraajat järjestävät kuljetuksia melojille.

Valittavana kaksi reittivaihtoehtoa

Oravareitin voi meloa joko pohjoista tai eteläistä reittiä pitkin. Vuonna 2017 avattu pohjoisreitti alkaa Konnusjoen laavulta ja kulkee Konnusjoen, Iso-Kontunen -järven, Melasenkosken ja Hirmujoen kautta Sulkavan Halmejärveen, missä se yhdistyy eteläisen reitin kanssa ja jatkuu Lohnanjärven ja Kuhajärven kautta Sulkavan keskustaan. Matkaan voi lähteä myös Rapionjoen ylittävältä maantiesillalta. Eteläisen reitin alkupiste sijaitsee Juvan ABC:n lähellä Jukajärvellä, Juva Campingin rannassa. Eteläreitti kulkee Jukajärveltä Polvijokea pitkin Sourujärven, Karijoen, Kyrsyänjärven, Kyrsyänjoen, Hattulaisen, Tikanjoen, Kaislasen ja Pyöninjoen kautta Halmejärvelle ja siitä edelleen kohti Sulkavan keskustaa. Matkaan voi lähteä myös Rapionjoen ylittävältä maantiesillalta. 

Matkalla on monenlaisia järviä, jokia ja koskia, ja alueen luonto vaihtelee rehevästä karumpaan. Oravareitin varrelta löytyy 21 metsä- ja vesiluonnosta kertovaa opastaulua. Opastaulut ovat nähtävissä kanootista käsin. Reitin varrella sijaitsee myös useita taukopaikkoja rantautumis- ja tulentekomahdollisuuksineen.

Vesitilanne parhaimmillaan touko-kesäkuussa

Oravareitin vesitilanne on parhaimmillaan alkukesästä touko-kesäkuussa. Ajankohtaiset tiedot reitin vesitilanteesta päivitetään säännöllisesti Oravareitin internet- ja Facebook-sivuille. Vesitilanteesta voi myös tiedustella Juvan ja Sulkavan matkailuneuvontapisteistä sekä reitin varren yrityksistä.  Kanootteja ja kajakkeja reitille vuokraavat mm. Juva Camping (Poikolanniementie 68, Juva, puh. 015 451 930) ja Sulkavan Oravanpesät (Kalajärventie 13, Sulkava, puh. 0400 938 076).

Reitistä on saatavilla vedenkestävää, painettua karttaa hintaan 10 €. Karttaa myyvät Juva Camping, Juvan kunnan yhteispalvelupiste (Juvantie 13, Juva) sekä Mikkelin seudun matkailuneuvonta (Maaherrankatu 22, Mikkeli).

 

Reitti Outdooractive-sivustolla: