Kyyhkylä (Kulttuuri, kulttuurikohteet ja -nähtävyydet, Muut historialliset kohteet)

Tuukkalan – Porrassalmen – Kyyhkylän seuduilla on liikkunut ihmisiä jo kivikauden aikana 5000 – 6000 vuotta sitten. Tästä todisteina ovat Tuukkalan ja Kyyhkylän kuuluisat muinaiskalmistot.

Tuukkalan kalmistolöytöjen perusteella on muun muassa toteutettu Tuukkalan muinaispuku. Mikkelin pitäjässä uuden rautakautisen kulttuurin vanhimmat muistot on löydetty nykyisen Kyyhkylän kuntoutussairaalan alueelta. Vuonna 1936 silloisen Kyyhkylän invalidikodin päärakennuksen ja Porrassalmen tunnetun taistelupaikan väliseltä pellolta löydettiin rautakautinen polttokalmisto ja siltä löytyi yhteensä kuusi hautarauniota, joista kolme on vuosien 800-1000 väliseltä ns. viikinkikaudelta ja kolme nuoremmalta 1100-1200 väliseltä ristiretkiajalta. Lisäksi paikalta on löydetty joukko muinaisjäännöksiä, joita ei ole voitu varmuudella ajoittaa.

Porrassalmen harjulla käyty Porrassalmen taistelu 12 – 13.6.1789 on epäilemättä maineikkain Suomen kamaralla ennen itsenäisyyden aikaa käydyistä taisteluista. Taistelussa 650 suomalaista torjui yli 6000 miehen suuruisen venäläisten joukon. Taistelussa kuuluisa sotasankari von Döbeln haavoittui päähän ja joutui sittemmin aina pitämään mustaa otsanauhaa, josta tuli hänen tunnusmerkkinsä.

Rautakautinen kalmisto: Kyyhkylän Kuntoutuskeskuksen takana, Kyyhkyläntie 9, Mikkeli

Porrassalmen taistelun muistomerkki: Porrassalmentie 41, Mikkeli