Kalliomaalaukset (Luonto, luontokohteet ja -nähtävyydet, Kulttuuri, kulttuurikohteet ja -nähtävyydet, Aktiviteetit, Melonta, Muut historialliset kohteet, Retkeilyreitit ja luontopolut)

Mäntyharju-Repovesi -melontareitin varrella on Haukkavuoren kallioseinämässä kolme maalausta ja Kannonaluksessa on iso, vedestä nouseva lohkare. Kaikki maalaukset sijaitsevat tulosuunnasta katsoen vasemmalla ja ne erottaa melko hyvin jyrkästä kallioseinämästä. Haukkavuorella maalauksia on kolmessa eri kohdassa 4 – 5 metrin alueella, noin 1 – 1,5 metriä vedenpinnasta. Selkeimmin erottuva kuva on tulosuunnasta katsoen ensimmäinen, vasemman käden kämmenjälki. Kiinnostavin maalauksista on kenties pää alaspäin maalattu ihminen, jonka kaulan kohdalta lähtee värivana alaspäin. Seinämässä on myös ornamenttikuvio, jonka alavasemmalla on heikosti erottuva vasemmalle katsova pieni, notkoselkäinen hirvihahmo.

Kalliomaalausten koordinaatit:
Kannonalus, kalliomaalaus:
61° 20.402′ N, 26° 45.91 E
Haukkavuori I, kalliomaalaus:
61° 20.134′ N, 26° 46.225′ E
Haukkavuori II-III, kalliomaalaus:
61° 20.018′ N, 26° 46.413′ E

Puukonvuoren alueella (pääset meloen mm. Keisarinlähteen kierroksella) sijaitsevat kalliomaalaukset liittyvät Itä-Suomessa olevaan kalliomaalausten keskittymään. Ne yhdistetään meillä kivikauden pyyntikulttuuriin. Osa korkealla kallioseinämissä olevista jäljistä on voitu ajoittaa muinaisen rannankorkeuden perustella vuosien 3500 eKr ja 500 jKr väliseen aikaan. Kun tulviva Saimaa muinoin tavoitteli Mäntyharjun järviä ja sen vedet virtasivat jonkin aikaa alueen reitistön kautta merta kohti, seutu oli kulkutienä paikasta toiseen liikkuvalle pyyntiväestölle mitä keskeisin. Mäntyharjun järvien kautta pääsi siirtymään Kymijoen alueelta Saimaan laajoille selille. Mäntyharjun kalliomaalauksissa heijastuukin ohikulku paremmin kuin paikalleen asettuminen. Mäntyharju oli siis jo tuhansia vuosia sitten ”Reissumiesten” maisemaa.

Lähde: Suomen kalliomaalaukset – Bongarin käsikirja, 2013