Kaihun kierros (Luonto, luontokohteet ja -nähtävyydet, Retkeilyreitit ja luontopolut)

Kaihun kierroksen voi tehdä kaikenikäiset liikkujat rauhassa luontoa ihmetellen tai lenkkeillen polveilevassa kangasmaastossa. Mikkelin keskustan tuntumassa sijaitseva käyntikohde sopii koko perheelle. 2,5 kilometrin mittaisen kierroksen kiertäminen vie aikaa noin 35 minuuttia. Reitti etenee osittain asfaltoitua tietä pitkin ja kangasmaastossa. Sen voit siis huoletta kulkea kevyemmälläkin lenkkeilyvarustuksella. 

Helpoiten kierroksen pääset aloittamaan Kaihun kodan parkkipaikalta. Kierroksen lähettyvillä on useita parkkimahdollisuuksia, mutta kodan parkkipaikalta pääset suoraan lenkin varrelle. 

Autolla
Laita navigaattorin osoitteeksi Pursialankatu 3, 50100 Mikkeli niin löydät perille. Maksutonta pysäköintilaa on reilusti. 

Kävellen
Mikkelin torilta Kaihunkierroksen alkuun on vain 1,2 kilometriä.

Kierroksen eteneminen 
Kaihun kierroksen voi aloittaa useasta kohtaa reitin varrelta. Kaihunharjun eteläpäästä sekä Kattilanlahden ja Kaihunlahden länsirannoilta löytyy opasteita ja reittiselosteita. Reitillä kävellään Ristiinantien vieressä asfaltoidulla kävelytiellä sekä Kaihunharjun polkua pitkin luonnosta nauttien. Reitin varrella on levähdyspaikkoja. Kuvia reitin varrelta ja vinkkejä löydät mm outdooractiven sivustolta.

Reitiltä on yhteys Mikkelipuistoon, josta löydät Saimaa Geopark -infoa, piknikmahdollisuus, grillauspaikka, kahvila ja ravintola sekä ihastuttava puutarha. Kattilanlahden länsipuolelta on puolestaan kulku Urpolan luontokeskukseen, josta löytyy tulipiste grillaukseen sekä paljon muuta nähtävää.

Liikuntarajoitteisille 

Pyörätuolilla voi kulkea reitin osittain esimerkiksi Kaihun kodan parkkipaikalta lähtien. Alkureitillä polut ovat leveitä ja hyvässä kunnossa, joten kulkeminen on helppoa. Alkureitiltä löydät ihastuttavan lammen sekä suihkulähteen. Reitin edetessä maasto on mäkistä, joten suosittelemme kiertämään reitin vain soveltuvilta osin. 

Saimaa Central Park

Kaihun kierros on osa Saimaa Central Parkia, joka on reitti järviluontoon keskeltä Mikkeliä! www.saimaacentralpark.fi/kaihun-kierros sivulta löydät lisää tietoa reitistä, mm. uimarannasta ja kodasta.

Historiaa 

Mannerjäätikön alta 11 300 vuotta sitten paljastui vesien ympäröimä teräväpiirteinen harjuselänne, jota kutsutaan tänä päivänä Kaihuksi. Tämä on upea geologinen harjupolku, jonka reitin varrelle kätkeytyy kodan ja uimarannan lisäksi myös historiallisia luonnonmuovaamia nähtävyyksiä kuten Hiidenkirnu

Kohde on myös Saimaa Geoparkin geokohde. Saimaa Geopark -sivustolta löydät lisää tietoa alueen syntyhistoriasta.