Iso-Pappilan museoalue (Aktiviteetit, Kulttuuri, kulttuurikohteet ja -nähtävyydet, Muut historialliset kohteet, Vihreän kullan kulttuuritie)

Iso-Pappilan museoalueella sijaitsee Mäntyharjun museon näyttelytilat. Museo esittelee ja tallentaa Mäntyharjun historiaa. Museo on saanut nimensä rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli pitäjän toiseksi suurin rakennus heti kirkon jälkeen.

Pihapiiriin kuuluu myös 1800-luvulta peräisin oleva väentupa ja suuri kivinavetta, joka on rakennettu vuonna 1899. Lisäksi alueella on riihi, paja, kellareita, aitta, halkovaja-vaunuliiteri sekä puutarha.

Päärakennuksessa, Iso-Pappilassa, on vuosittain esillä vaihtuva teemanäyttely. Päärakennuksen lipunmyyntipisteen yhteydessä on myynnissä kirjallisuutta, postikortteja, pieniä lahjatuotteita sekä virvokkeita.

Väentupaan on sisustettu tyypillinen mäntyharjulainen maalaistalon tupa. Väentuvasta löytyy myös Mäntyharjun lähihistoriasta kertova näyttely, joka on koottu matkakuvaaja Nestor Kurvisen kuvien kautta.

Navetan yläkerrassa on näytteillä monipuolinen kokoelma hevosvetoista ajokalustoa. Navetan alakerrasta löytyy kertauskurssina edellisten kesien erikoisnäyttelyitä sekä Taidekeskus Salmelan kokoelmiin kuuluvia kuvanveistäjä Nina Ternon veistoksia.

Museo on maksullinen mutta ilmainen alle 18-vuotiaille. Museokortti käy.