Astuvansalmen kalliomaalaukset (Aktiviteetit, Luonto, luontokohteet ja -nähtävyydet, Kulttuuri, kulttuurikohteet ja -nähtävyydet, Muut historialliset kohteet, Retkeilyreitit ja luontopolut, Vihreän kullan kulttuuritie)

Pohjoismaiden laajin maalauskokonaisuus Ristiinassa johdattaa tuhansien vuosien takaisten ihmisten elämään.

"Kiipeämme päälaelle. Aika pysähtyy. Maiseman huikaisevuudelle on vaikeaa löytää sanoja. Yhtäkkiä tunnen syvää yhteyttä johonkin selittämättömään, ikiaikaiseen, syvästi inhimilliseen." – Riku Rantala, Helsingin Sanomat, 5.8.202

Astuvansalmen kallion jumalainen muoto

Kalliossa näkyy järveltä katsottuna luonnon muovaama suurikokoinen kasvojen sivuprofiili. Kallion muoto lienee mielletty jonkinlaiseksi jumalaksi tai sen kuvaksi ja paikasta onkin arveltu muodostuneen eräänlainen kulttipaikka.

Astuvansalmen kalliomaalauksia on maalattu eri korkeuksille sen mukaan, miten Saimaan veden pinnan tason muuttui vuosituhansien aikana. Maalauskenttä on pituudeltaan 16,5 m ja korkeudeltaan noin 5,5 m. Vesi oli jääkauden jälkeen n. 10–10,5 m nykyistä korkeammalla. Ennen Vuoksen uoman puhkeamista Laatokkaan vain kaikkein ylimpänä olevat maalaukset olivat veden pinnan yläpuolella. Noin tuhannen vuoden kuluttua veden pinta oli laskenut ja paljastanut maalausten edessä olevan terassin. Astuvansalmen kuviot ajoittuvat Vuoksen puhkeamisen jälkeiseen aikaan noin 4000–2200 eaa.

Kalliossa on yli 80 kuvaa

Astuvansalmen kalliosta on löydetty noin 80 maalattua kuvaa. Aiheet ovat ihmis-, hirvi-, vene-, kala-, viiva- sekä kämmen- ja tassunjälkikuvioita. Lisäksi kalliossa on peittävää punaista väriä. Yleisimmät kuviot ovat hirvi, ihminen ja vene. 

Hahmot ovat aikoinaan punamullalla maalattuja. Siksi kuvioiden erottuminen kalliosta vaihtelee vuodenajasta ja säätilasta riippuen. Syksyllä näkyvä kuvio saattaa olla kallion kätkössä keskikesän auringonpaisteessa. 

Kalliomaalausten joukossa ainutlaatuisia ja harvinaisia hahmoja 

Jousi kädessä seisova naishahmo on Astuvansalmen erikoisuus. Naishahmoa on nimitetty Astuvansalmen Artemikseksi. Aseen kanssa kuvattuja naisia ei ole Suomessa muualta tunnistettu.

Mielenkiintoisia ovat myös kuvakenttään maalatut kolme sarvipäistä ihmishahmoa. Maalausten edustalta on sukellustutkimuksissa löydetty kolme ihmiskasvoista meripihkariipusta ja yksi reiällinen riipus, jonka on tulkittu esittävän karhua.

Lupa katsoa, mutta ei koskea!

Kalliomaalaukset ovat kaikkien vapaasti ihailtavissa ja niiden toivotaan säilyvän muistona myös tuleville sukupolville. Siksi kuviin ei saa koskea eikä kallioon saa tehdä mitään merkintöjä. Maalaukset ovat Muinaismuistolain suojaamia.

Miten pääset kohteeseen?

Astuvansalmen kalliomaalauksille suositellaan kuljettavan vesitse, ei luontopolkua pitkin polun huonokuntoisuuden sekä opasteiden puutteen vuoksi. Kesäisin kalliomaalauksille järjestetään takuulähtöisiä Hop On Hop Off -retkiä. 

Syvennä vierailukokokemusta Astuvansalmella maksuttomilla mobiilisovelluksilla

Astuvansalmen Elämys -mobiilisovelluksen videot ja visuaalinen tietopaketti tarjoavat lisäselämyksen vierailulle Astuvansalmen kalliomaalauksilla. Videot havainnollistavat mm. maiseman muutosta vuosituhansien saatossa ja kuinka maalaukset ovat aikoinaan  mahdollisesti syntyneet. Videon avulla voit myös tarkastella piirroshahmoja tarkemmin.  Maksuttoman SalmiAR-sovelluksen voi ladata puhelimeen sovelluskaupasta. Videot toimivat vain paikan päällä Astuvansalmella.  Lue lisää Astuvansalmen Elämys: mobiilisovellus tuo maalaukset esiin | Saimaa Geopark

Lisää alueen kulttuurihistoriaa tarjoaa myös Vihreän kullan kulttuuritien äänitarina. Lataa  Glopas-sovellus puhelimesi sovelluskaupasta ja lähde matkalle eteläsavolaiseen metsäkulttuuriin. Lue lisää: Vihreän kullan kulttuuritien äänitarina on julkaistu – Xamk

Lue lisää:
Retkipaikka

Saimaa Geopark